viernes, 10 de diciembre de 2010

El perfume

Breu resum del film:La pel·lícula de el perfume tracta la història d’en Jean-Baptiste Grenouille. Aquesta persona té un talent especial per captar els efluvis, olors. En Jean-Baptiste Grenouille va néixer a França al segle XVIII, en el lloc més pútrid de tot el regne. La seva mare va donar-lo a llum a la rebotiga del lloc de peix que freqüentava. Quan es disposava a abandonar-lo perquè pensava que naixia mort, igual que els altres quatre fills que havia tingut, en Jean-Baptiste va començar a plorar. Quan la gent del poble va sentir els plors del nen van acusar a la mare d’intent d’assassinat, per aquesta raó van penjar-la com a càstig. El nen va passar a viure a l’orfenat de madamme Gaillard. Uns anys després, la directora de l’orfenat, decideix vendre com a esclau a en Jean-Baptiste per falta d’espai a l’orfenat. Com que en Jean-Baptiste s’adapta molt bé a la seva vida com a esclau, un dia el duen a fer un encàrrec per al famós perfumista Giuseppe Baldini en Jean-Baptiste va entrar al seu laboratori, i en veure el seu laboratori, va deixar anar la seva vena creativa, i va crear el perfum que Baldini volia aconseguir. Aquest va quedar molt sorprès amb l’habilitat de Grenouille i el va contractar com ajudant.
Quan en Jean-Baptiste se n’adona que ell no té olor, s’obsessiona de tal manera que és capaç de matar a les dones que fan millor olor per aconseguir el perfum perfecte. Per tot els assassinats que ha comés el condemnen a pena de mort i quan van a sacrificar-lo, posa una petita quantitat de la seva obra mestra al seu mocador i l’agita en l’aire. Com que el perfum és tan espectacular, la gent creia estar en el paradís i no maten a en Jean-Baptiste, és més, la gent s’excita de tal manera que acaba despullada. Finalment, en Jean-Baptiste se’n va al lloc on va néixer i es devorat per la gent del seu poble degut a que es tira el seu perfum al cap.

Descripció de dos personatges:
Jean-Baptiste Grenouille -Benjamin Whishaw-: És el protagonista de la pel·lícula. En Jean-Baptiste és un home prim, té els cabells curts i és moreno. Aquest personatge passa de tenir un don a tenir una obsessió per les olors, per aquesta raó es torna psicòpata i acaba amb la vida de varies dones.
Alan Rickman: Interpreta al pare de l’última dona que mata en Jean-Baptiste Grenouille. A la pel·lícula es veu com volia protegir a la seva filla perquè sabia que en Jean-Baptiste matava a dones amb les mateixes característiques de la seva filla. Tot i així en Jean aconsegueix matar-la i el seu pare fa tot el possible perquè la mort de la seva filla sigui venjada. Però quan estan a punt de matar l’assassí, Jean-Baptiste, ell agita un mocador amb el perfum que havia creat i fa que fins i tot el pare de la darrera víctima vulgui el perdó d’en Jean per haver jutjat el seu comportament.

El director:
Tom Tykwer neix a Wuppertal, Alemanya al 1965.
A l'adolescència comença a brillar la seva passió desenfrenada pel cinema. Per aconseguir millor accés a les pel·lícules va tirar una mà en una pel·lícula independent, que li va permetre saltar-se les restriccions d'edat. Tykwer va començar fent pel·lícules en Súper
8 a l'edat d'onze anys, un exercici purament fanàtic essencialment destinat a imitar les seves pel·lícules favorites. Després de graduar-se a l'escola i enviar nombroses sol·licituds sense èxit en pràcticament totes les escoles de cinema europees, es va mudar a Berlín i va treballar com a projeccionista. El desig de fer les seves pròpies pel·lícules no va prendre forma fins que va conèixer al cineasta Rosa von Praunheim, qui vigorosament va purgar les seves fixacions pel gènere, impulsant-li a crear històries sorgides de les seves experiències personals.
Hof Film Festival del 1990, Tykwer va conèixer allí a Stefan Arndt, que portava un cinema a Berlín.La seva idea de fer alguna cosa en tàndem finalment va donar els seus fruits quan els productors de Kleines Fernsehspiel en la televisió alemanya ZDF, van donar a Tykwer l'oportunitat de rodar el seu guió Deadly Maria, el seu primer llargmetratge.En ella, les influències del cinema de terror que va collir en la seva joventut són molt evidents, però al final es converteix en un melodrama, aconseguint una modesta estrena en sales. Llavors, preparat per embarcar-se en el repte més gran de la seva carrera: filmar el Bestseller de Patrick Süskind Perfum: Story of a Murderer, El Perfum: Història d'un Assassí, al costat d'un nou company, el veterà productor Bernd Eichinger.

Tykwer va trobar en El Perfum la història d'un personatge amb un conflicte interior profund, que intenta buscar el reconeixement costi el que costi. Això li va motivar a fer aquest projecte, ja que va sentir cert paral·lelisme amb la seva crisi personal.
Amb una llarga pre-producció, marcada sobretot per la interminable recerca de l'actor que interpretés al seu protagonista, Jean Baptiste Grenouille, que finalment va resultar ser el jove Ben Whishaw, El Perfum va ser rodada a Alemanya, França i Espanya en 2005, en co-producció amb aquests tres països. Es va estrenar en 2006 a Europa i Estats Units.


Període del film:El film es basa en la França del segle XVIII, durant l’Antic Règim, on la societat es dividia per estaments. A la pel·lícula hem pogut observar que els rics, nobles, d’aquella època eren molt rics i que els pobres eren molt pobres. És a dir, no hi havia una classe social intermitja. A França, concretament a Paris, la gent que es dedicava a la cosmètica i perfumeria guanyava molt de doblers perquè Paris era una ciutat amb molta classe, i als nobles els hi agradava cuidar la seva imatge. 
 

Fragment de la pel·lícula:Com a fragments de la pel·lícula que ens han semblat interessants hem escollit els següents:
-Quan en Jean-Baptiste va al laboratori del perfumista Giuseppe Valdini i comença a crear el perfum que en Valdini intentava aconseguir des de feia un parell de dies.
Aquest fragment ens ha semblat interessant perquè en Jean-Baptiste demostra a un famós perfumista de París que té un bon olfacte i que pot crear un bon perfum en poc temps.
-Quan Jean-Baptiste s’obsessiona amb l’olor de la primera dona que mata.
Aquest fragment ens ha semblat interessant perquè en Jean-Baptiste comença a seguir a la dona ja que s’obsessiona amb l’olor d’aquesta. Fins hi tot, sense voler l’ofega per intentar evitar que la dona cridés l’atenció d’una parella que passava per allà en aquell moment.


Assumptes desenvolupats en el film:En el film es tracta amb freqüència el tema dels assassinats.
L'assassinat, també denominat homicidi qualificat, és un delicte contra la vida humana, de caràcter molt específic, que consisteix a matar a una persona concorrent certes circumstàncies.
Aquest tema a la pel·lícula es tracta amb els assassinats que comet en Jean-Baptiste amb les dones de les quals vol aconseguir la seva olor.

Comparació amb la pel·lícula "Los ojos de Julia":
Tant en la pel·lícula El perfume com Los ojos de Julia, els assassins maten les seves víctimes per una obsessió. En el cas de El perfume el protagonista mata a les dones per aconseguir el seu aroma. I en la pel·lícula Los ojos de Julia l’assassí mata a les dones cegues perquè pensa que elles són les úniques que noten la seva presència ja que aquest home és un marginat social.
Biaix ideològic:
Per una part es veu que la història transcorre en un temps en el que les persones podien ser comprades i venudes, com si fossin coses.
Per una altre banda, al protagonista de la història, esclau, se li dóna la oportunitat de treballar en el taller del perfumista i aquest li mostra els secrets del seu ofici.

Dades de la pel·lícula El Perfum: Història d'un Assassí

Direcció: Tom Tykwer
Gènere: Drama, thriller
Protagonitzen: Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman, Dustin Hoffman
Guió: Andrew Birkin, Bernd Eichinger i Tom Tykwer; basat en la novel·la "El perfum" de Patrick Süskind
Producció: Bernd Eichinger
Música: Tom Tykwer, Reinhold Heil i Johnny Klimek
Muntatge: Alexander Berner
Fotografia: Frank Griebe
Països: Alemanya, França i Espanya
Any: 2006

No hay comentarios:

Publicar un comentario